Scrol naar beneden
Archief
Like our social media channels
terug naar Nieuws

De populairste merken op YouTube tijdens de Covid-19 pandemie

June 17, 2020

Industry

Sinds de verklaring van het coronavirus als pandemie door de Wereldgezondheidsorganisatie op 12 maart, is YouTube één van de meest gebruikte social media platformen. Daarom moesten adverteerders hun online video-communicatie opnieuw uitvinden en hun digitale content aanpassen. In een onderzoek, uitgevoerd door digitaal mediabedrijf Divimove, blijken ABC News, Netflix en Nike enkele voorbeelden van merken te zijn die de sterkste groei hebben doorgemaakt op het gebied van abonnee-aantallen. Tegelijkertijd bereikten Apple, Coca-Cola en Nissan de hoogste engagement.

In deze studie, gebaseerd op data van YouTube en het adviesbureau Brand Finance, zijn de prestaties van de grootste merken op YouTube in 2019 in maart en april vergeleken met twee maanden voor de pandemieverklaring. Vervolgens zijn de best presterende merken op het gebied van groei in abonnees, engagement, uploads en videoweergaven geclassificeerd.

ABC News en Netflix leidend in groei abonnees

Het aantal abonnees van de Amerikaanse televisiezender steeg het meest met +15,3% (9,04 miljoen). Netflix volgt met een stijging van +13,7% (14,9 miljoen abonnees), wat het succes van het platform tijdens de wereldwijde lockdown representeert. Op de derde plaats staat Nike, met een stijging van +9,2% (1,4 miljoen), mede dankzij de vele trainingsvideo’s voor thuis die ze eind maart hebben gelanceerd. Ten slotte vullen de Britse zender BBC en het technologiebedrijf Apple de ranglijst aan met een stijging van respectievelijk +8% en +5,6%.

Apple en Coca-Cola met sterkste engagement groei

Op het gebied van engagement (likes, dislikes en reacties) staat Apple, ondanks het feit dat reacties voor de meeste video’s zijn uitgeschakeld, bovenaan met een indrukwekkende stijging van 226,3%. Deze toename wordt veroorzaakt door de publicatie van de promotievideo voor de single ‘Stupid Love’ van Lady Gaga, die is gefilmd met de iPhone 11, en de lancering van de iPad Pro in maart 2020. Op de tweede plaats staat Coca-Cola met een stijging van +137%; een merk dat een mediacampagne heeft gevoerd om mensen te ondersteunen die zijn getroffen door de coronacrisis. Op de derde plaats staat Nissan met een stijging van +87,3%, gevolgd door PlayStation (+46,7%) en Victoria's Secret (+15,2%).

Red Bull en Adidas het meest actief

Red Bull staat op de eerste plaats met een stijging van +130,8% in het aantal video uploads. Het merk heeft dertig video’s gepubliceerd in maart en april. Adidas volgt met een stijging van +130% (23 video’s). Hun nieuwe serie ‘The Huddle’ laat zien hoe bekende gezichten van de sport actief blijven in quarantaine, gebruikmakend van de hashtag #hometeam. BBC staat op de derde plaats met een stijging van 73%, gevolgd door Netflix (+63,4%) en Nissan (+41,4%).

Ook onderscheidt Adidas zich met het aantal videoweergaven, die tijdens de lockdownperiode met +662,5% is gestegen. PlayStation komt op de tweede plaats, met een stijging van +62,1%, in een tijd waarin de game-industrie in maart en april records heeft gebroken. Apple neemt de derde plaats in met een stijging van +59%, gevolgd door Nissan (+41,7%) en Pepsi (+30,8%).

Eén van de conclusies uit deze analyse is, bij de ontwikkeling van een digitale strategie op YouTube en andere social media platformen, dat het zeer belangrijk is om eigen formats en series te ontwikkelen waarbij het publiek wordt betrokken. Op deze manier stelt een merk zichzelf in staat om onderdeel te worden van het dagelijks leven van de kijker. Ook is het van groot belang dat adverteerders bij hun positionering ten aanzien van actuele vraagstukken die de samenleving raken, zoals het coronavirus of de Black Lives Matter-beweging, zelfpromotie achterwege laten en aansluiting zoeken bij kijkers en hun waarden. Dit kunnen merken doen door middel van de inzet van creatieve content dat toegevoegde waarde biedt.

Tot slot is het essentieel, bij een samenwerking met een influencer zoals in het geval van Apple of Adidas, dat de influencer en zijn/haar volgers werkelijk overeenkomen met het profiel van de doelgroep van het merk. Zo kunnen zij zich ermee identificeren en de juiste boodschap overbrengen.

Delen

Ken je iemand die dit zou moeten lezen? Voel je vrij dit nieuws te delen.

Terug naar Nieuws
#FemaleDevelopmentProgram – Divimove lanceert programma voor vrouwelijke social influencers

May 20, 2020