Scrol naar beneden
Archief
Like our social media channels
terug naar Nieuws

Percepties in de Gaming Community: Waarden, Merken en Interesses

January 24, 2024

Industry

Hedonistisch, onafhankelijk en ambitieus - zo kun je de Nederlandse gaming community beschrijven. De meest genoemde merken zijn onder andere Nintendo, Microsoft, Asus en Sony. Maar welke psychografische kenmerken, zoals waarden en mind-set, typeren de community? We Are Era’s Social Intelligence Hub heeft dit onderzocht als onderdeel van een social media analyse. Snel werd al duidelijk dat niet alle gamefans hetzelfde zijn. De gaming community kan daarom worden onderverdeeld in twee sub-communities, namelijk ‘Gaming Enthusiasts’ en ‘Streaming Fans’. Beide groepen zijn onderscheidend voor hun koopgedrag en psychografie. We Are Era heeft de bevindingen samengevat in een factsheet over de community.

Gamen is een fenomeen dat generaties overstijgt en geen leeftijd kent. Zowel jong als oud spelen én consumeren gaming content op het sociale web. Maar hoe kunnen adverteerders de aandacht van de gaming community trekken? Het begrijpen van hun psychografie, zoals waarden en behoeften, is cruciaal om de community doeltreffend aan te kunnen spreken.

Om hierachter te komen, heeft Era’s Social Intelligence Hub ongeveer 840.000 social media posts geanalyseerd op platforms zoals TikTok, YouTube, Instagram, Reddit en X tussen februari en augustus 2023.

Waarden en mind-set: Onafhankelijk, ambitieus en hedonistisch

Zowel Gaming Enthusiasts als Streaming Fans zijn zeer gemotiveerd om volop van het leven te genieten en hechten veel waarde aan efficiëntie. Terwijl Gaming Enthusiasts altijd op zoek zijn naar kansen om zichzelf te verbeteren en succes te behalen, streven Streaming Fans naar onafhankelijkheid en het stellen van hun eigen doelen.

Aankoopbeslissingen beïnvloed door productvoordelen of merknaam

De gaming community is enthousiast om te consumeren, en de sub-communities vertonen verschillen in het aankoopbeslissingsproces. Terwijl beide groepen voornamelijk worden beïnvloed door bekende merknamen, spelen productvoordelen een beslissende rol voor Gaming Enthusiasts (54%), terwijl Streaming Fans eerder neigen naar wat ze zien op sociale media (40%).

Gebruik van sociale media: Twitch, Reddit en Discord veruit favoriet onder de platforms

De meest gebruikte sociale mediaplatforms door Streaming Fans zijn onder andere Twitch, Discord en Reddit. Daarnaast besteden Gaming Enthusiasts veel tijd op YouTube. Van realtime chatten tot ideeën uitwisselen tijdens het gamen - Discord maakt het mogelijk. Het platform is uitgegroeid tot een digitale ontmoetingsplaats voor gaming fans. Reddit biedt discussies, nieuws, uitwisselingen en informatie over gaming content. Let's Plays, recensies en tutorials op YouTube stellen de community in staat om op de hoogte te blijven van de laatste trends. Beide sub-communities zijn het meest actief online tussen 12:00 en 17:00 uur, bij voorkeur via hun mobiel. Terwijl Gaming Enthusiasts meestal het actiefst zijn op woensdag, is dinsdag de populairste dag van de week voor Streaming Fans.

Welke merken en games bepalen de discussie in de community?

Naast de meest relevante platforms zelf, behoren de meest genoemde bedrijven binnen de community tot de merken Nintendo, Sony, Asus en Microsoft. Het is niet zonder reden dat ze de grootste populariteit ervaren binnen de community. Ze behoren tot de grootste fabrikanten van gameconsoles ter wereld en zijn de makers van Playstation (Sony), Nintendo Switch en Xbox (Microsoft). De meest besproken gaming titels zijn onder andere het avonturenspel The Legend of Zelda, de voetbalklassieker FIFA, Pokémon en Hogwarts Legacy.

De Gaming community volgt deze kanalen

Wanneer we kijken naar de meest populaire streamers en content creators op de Nederlandse markt, zijn namen zoals GameMeneer, LinkTijger en Duncan Massink onvermijdelijk. GameMeneer kan worden beschouwd als een van de 'OG’s’ in de gaming sector, gezien hij zijn YouTube-kanaal al in 2012 is begonnen en nu bijna 1,2 miljoen volgers heeft. Niet alleen streaming platforms zoals YouTube en Twitch worden gebruikt voor het publiceren van de gaming-content, maar ook een short-form platform als TikTok heeft de afgelopen jaren een opkomst gemaakt. Duncan (@djoenken) is hier een goed voorbeeld van, met bijna 250.000 volgers. TikTok wordt voornamelijk gebruikt voor snippets uit hun, vaak langere streams. LinkTijger staat daarnaast ook bekend om zijn deelname aan e-sports.  

Iets dat zichtbaar is op de kanalen van de creators en goed lijkt te werken, is onderlingen samenwerking tussen de creators. Veel Nederlandse creators zijn bevriend, wat goed werkt in gezamenlijke content. In verschillende formats spelen creators met en tegen elkaar, waardoor interactieve video's ontstaan die cross-channel kunnen worden geüpload. Een voorbeeld hiervan is de Fortnite x The Traitors game-play, in samenwerking met We Are Era en Videoland RTL. Nederlandse game creators namen deel aan dit nieuwe Fortnite-spel, waarbij een van de creators als Verrader werd aangewezen en de andere deelnemers daarachter moesten komen. Creators die deelnamen waren LinkTijger, Duncan, Teveelgevraagd, OMGitsTiesto, Paraduze en JordyStorm. Zie hier hoe dat ging!

Delen

Ken je iemand die dit zou moeten lezen? Voel je vrij dit nieuws te delen.

Terug naar Nieuws
We Are Era zet zich in voor ongelijke man-vrouw-verdeling op YouTube met 'The Female Era’

November 4, 2021